Pianoles

Hieronder vindt U informatie over onze lesopzet

Zie ook: Prijzen, Voorwaarden en Betaling en Tips voor Ouders voor handige oefentips.

Hands-on Piano les studio in Alteveer, Arnhem.

De trimesters

Het jaar is opgedeeld in drie trimesters (elk van 11 lessen): 33 lesweken in totaal. Voor de jaarrooster dit (komende) jaar, zie Jaarrooster.

Combinatie duo- en privéles

Voor elk kind die bij HoP komt voor pianoles zoeken wij een duo-partner. Een duo-les duurt 40 minuten, waarvan 20 minuten alleen, en 20 minuten met een duo-partner. Bijvoorbeeld:

Hans komt om 16.00. Hij speelt zijn solostukken en wij werken aan een nieuw stuk of andere vaardigheden. Grietje komt om 16.20. Hans en Grietje spelen samen. Dat kan een bestaand stuk zijn, met allerlei combinaties van begeleiding en melodie. Of het kan zijn dat de ene improviseert terwijl de andere een begeleidingsschema speelt, blues, jazz, klassiek, zelfgemaakt, etc. Om 16.40 gaat Hans weer weg en heeft Grietje haar les alleen met mij tot 17.00.

Als het moeilijk is om een partner te vinden voor een leerling (het kind speelt al veel langer piano dan de rest, bijvoorbeeld) dan krijgt de leerling 30 min privé les per week voor dezelfde prijs (zie hieronder voor Prijzen, Voorwaarden en Betaling).

Lestijden

Een paar weken voor het begin van elk lesjaar spreken we de wekelijkse lestijd af. Houd rekening met het feit dat het moeilijk wordt om later in het trimester de tijdstip te veranderen.

Prijzen, Voorwaarden en Betaling

Afzeggen en opzeggen

Als je weet dat je kind niet bij de les kan zijn, laat ons dat tijdig weten: tenminste 48 uren van tevoren, dan kunnen wij een vervangles inplannen. Als je kind ziek is, laat het z.s.m. weten. Dan kunnen we een vervangles afspreken (je weet natuurlijk niet van tevoren “mijn kind wordt overmorgen ziek”).

Als je niet of niet op tijd afbelt, geven we geen vervangende les.

Wij zullen als docenten dezelfde richtlijnen volgen. Vanzelfsprekend geven we altijd een vervangles als we niet aanwezig kunnen zijn voor de les.

We willen graag uiterlijk een maand voor het begin van het nieuwe trimester weten of je kind doorgaat of niet. Als je de lessen stopzet binnen twee weken voordat een trimester begint, ben je geacht om de helft van een trimester te betalen en worden er geen nieuwe lessen ingepland in die trimester.

Inhaallessen

Elk trimester heb je ‘recht’ op 11 lessen. Tijdens een inhaallesweek aan het eind van elk trimester maken we ruimte in het rooster voor één gemiste les. Als je geen les(sen) in het trimester hebt gemist, heeft je kind een week ‘pianolesvrij’. Je kind blijft natuurlijk nog oefenen, omdat hij/zij het zo leuk vindt!

Eisen aan de studiepiano

Alle leerlingen moeten regelmatig op een gestemde (dus, stembare!) piano kunnen spelen. Ideaal is als de piano bij de leerling thuis staat in een kamer waar de leerling tenminste één keer per dag kan spelen zonder teveel afleiding (bijv. geen TV die aanstaat). Het is ook mogelijk dat de leerling regelmatig ergens anders oefent (bij de grootouders, bijvoorbeeld).

Prijzen en betaling 

Het lesgeld bedraagt 245 euro per kind per trimester, of 225 euro met GelrePas. Als je meerdere kinderen uit hetzelfde gezin inschrijft, betaal je 225 euro voor elk volgend kind en 205 euro met GelrePas.

Voor elke nieuwe leerling vraag ik een machtiging om het verschuldigde lesgeld per trimester te incasseren. Het lesgeld is inclusief de voorspeelmiddag. Voor externe activiteiten kán een ouderbijdrage worden gevraagd. Het lesgeld is exclusief kosten boeken en lesmateriaal.

Het bedrag wordt steeds aan het begin van elk trimester afgeboekt. We willen graag uiterlijk een maand voor het begin van het nieuwe trimester (zie Jaarrooster) weten of je kind doorgaat of niet.

Als je de lessen stopzet binnen twee weken voordat een trimester begint, ben je geacht om de helft van een trimester te betalen en worden er geen nieuwe lessen ingepland in die trimester. Tussentijds stoppen is mogelijk, maar er wordt dan geen restitutie verleend (tenzij door overmacht).

Incasso schema

  • Eerste incasso vindt plaats begin september: 245 euro eerste kind, 225 euro voor elk volgend kind uit hetzelfde gezin, of met GelrePas 225 euro en 205 euro.
  • Tweede incasso begin januari: 245 euro eerste kind, 225 euro voor elk volgend kind uit hetzelfde gezin, of met GelrePas 225 euro en 205 euro.
  • Derde incasso (10 lessen ipv 11) begin april: 222 euro eerste kind, 202 euro voor elk volgend kind uit hetzelfde gezin, of met GelrePas 202 euro en 182 euro.

Tips voor Ouders

Over oefenen

Herken je dat: je kind begint enthousiast, maar na een paar maanden begint ‘de routine’ van pianospelen. Het nieuwe is er vanaf, en discipline moet de bovenhand krijgen. Veel kinderen moeten een drempel over voordat zij gaan spelen. Na vijf minuten pianospelen zitten ze erin. Zij voelen dat zij vooruitgaan, en is het weer leuk.

Je kunt je kind enorm helpen om de drempel lager te maken:

  • Vraag je kind waneer zij willen spelen elke dag. Laat de pianist de keuze maken, en zorg dat er ruimte is elke dag op dit tijdstip.
  • Zorg voor rust in de kamer waar de kind speelt. Geen televisie en minimale interruptie door broers en zussen.
  • Luister af en toe en toon interesse. Vraag wat de opdracht is en hoe het gaat. Als een opdracht niet duidelijk is, vraag je kind om mij te bellen.
  • Muziekmaken is geluid maken. Geef de pianist tenminste een kwartier per dag de ruimte om te experimenteren. Wees niet bang als het lawaaierig klinkt. Muziek is niet altijd netjes. (Er is natuurlijk een verschil tussen fascinatie met klank en lawaai gebruiken om anderen te irriteren.)
  • Geef snel aan als oefenen echt een probleem wordt. Wij kunnen samen een oplossing zoeken. Misschien moet ik mijn verwachtingen beter aanpassen aan de situatie van het kind. Misschien is het beter als de pianist stopt met pianospelen en/of nadenkt over het spelen van een ander instrument.

Regelmatig oefenen is noodzakelijk om te groeien, en dus om het spelen leuk te blijven vinden. Ik doe mijn best om opdrachten op maat te geven, en ik verwacht dat de leerling vrijwel elke les vooruitgang maakt en zijn/haar best doet om de opdrachten af te krijgen. Om lestijd te moeten gebruiken als oefentijd is voor jouw kind (en voor mij) inefficiënt en demotiverend.

Achter de piano

Koop een stevige verstelbare kruk: een tweedehands vind je makkelijk op Google of Marktplaats. Als je een nieuwe piano koopt vraag er eentje bij binnen de vraagprijs.

Goede krukhoogte: je kind zit met de ellebogen ongeveer op de niveau van de toetsentoppen.

Een goede pianokruk heeft een horizontale zitting. Pas op, want veel stoelen hebben een zitting die naar achteren afloopt; dat is slecht voor de houding! De zitting moet vrij hard zijn: de leerling moet zijn/haar zitbotten kunnen voelen.

Heel jonge kinderen (<6 jaar) spelen vaak staand. Dit is beter dan een slechte zithouding. Bij deze kinderen is het goed om toch af en toe rustig te gaan zitten tijdens het pianospelen. Help je kind daarbij. Het is een natuurlijk proces; de meeste kinderen zullen op den duur vanzelf langer (rustig) kunnen zitten en concentreren.